Klub Zaścianek - MYSLOVITZ

MYSLOVITZ

8.11 / pt. / 20:00

DODATKOWE INFORMACJE

Myslovitz
Dodaj do kalendarza
Przeczytaj regulamin
Organizator: Fundacja ACADEMICA

GALERIA

OPIS WYDARZENIA

Zespół Myslovitz powstał w 1994 roku w Mysłowicach. Jego założycielami są Jacek Kuderski, Wojciech Kuderski, Wojciech Powaga i Arur Rojek. W 1996 roku dołączył gitarzysta i klawiszowiec Przemysław Myszor.
Pierwszym sukcesem zespołu było zajęcie II miejsca w konkursie „Garaż 94“ i podpisanie kontraktu z MJM Music Polska.
Ich płyta “Myslovitz“ zachwyciła krytyków i została okrzyknięta debiutem roku przez kilka wpływowych magazynów muzycznych. Jednak największą popularność uzyskał czwarty album „Miłość w czasach popkultury“ z 1999 roku (Sony Music) oraz pochodzący z niego utwór „Długość dźwięku samotności“. Kolejne wydawnictwa m.in. „Korova Milky Bar“ i „Happiness Is Easy“ ugruntowały pozycję Myslovitz jako jednego z najciekawszych i najbardziej znanych zespołów w Polsce.
Podczas swojej kariery zespół zagrał setki koncertów, wystąpił na wielu znanych festiwalach m.in. Bizzare w Niemczech i prestiżowym Montreux Jazz Festival. Zdobył też mnóstwo nagród – jedna z ważniejszych to MTV Europe Music Awards w kategorii Best Polish Act.
Teledysk do piosenki „The Sound of Soulitude“ (angielskiej wersji „Długości dźwięku samotności)“ został wyreżyserowany przez Janusza Kamińskiego – dwukrotnego laureata Oscara.
W 2012 roku zespół opuścił Artur Rojek. Nowym wokalistą został Michał Kowalonek, znany z zespołu Snowman.
3 grudnia 2012 miała miejsce premiera pierwszego utworu Myslovitz nagranego w nowym składzie - „Trzy sny o tym samym”. Utwór od razu pojawił się na najważniejszych listach przebojów w Polsce. Autorem teledysku do piosenki jest reżyser i operator Maciej Twardowski.
http://www.youtube.com/watch?v=dPYcIk7F1gY

Premiera najnowszego albumu „1.577” odbyła się 28 maja 2013.

Dyskografia:
"Myslovitz" (1995)
"Sun Machine" (1996)
"Z rozmyślań przy sniadaniu" (1997)
"Miłość w czasach popkultury" (1999)
"Korova Milky Bar" (2002)
"The Best Of" (2003)
"Korova Milky Bar" - angielska wersja (2003)
"Skalary, mieczyki, neonki" (2004)
"Happiness is easy" (2006)
„Nieważne jak wysoko jesteśmy...” (2011)
„1.577” (2013)

Obecny skład Myslovitz:
* Michał Kowalonek - wokal, gitara
* Wojciech (Wojtek) Powaga - gitara
* Przemysław (Przemek) Myszor - gitara, klawisze
* Jacek Kuderski - bas
* Wojciech (Wojtek, "Lala") Kuderski - perkusja

Myslovitz w Klubie Studio, 8 listopda 2013, godz. 20:00, wejście od godz. 19:00